Gadumijas galamērķi

Beidzot arī Barselona ir tikusi pie sava dizaina muzeja! Museu del Disseny de Barcelona (Pl. de les Glòries Catalanes, 37; www.museudeldisseny.cat) durvis vērs 14. decembrī un ēkas projekta autori ir vietējais arhitektu birojs MBM Aqquitectes. Muzejam ir divas daļas, viena atrodas apakšzemē, otra – kā zemūdenes “acs”, pacēlusies 14,5 metrus virs zemes.
Tā kolekcijas apjoms lēšams 70 000 vienībās un zem sava jumta tas apvieno četrus iepriekš neatkarīgus muzejus - Museu de les Arts Decoratives, Museu de Ceràmica, Museu Tèxtil i d’Indumentària un Gabinet de les Arts Gràfiques. Muzeja ambīcija ir piepulcināt Barselonu spožākajām Eiropas dizaina galvaspilsētām un, jāteic, neordināru dizaina projektu Katalonijas galvaspilsētā nudien netrūkst.
Vai jums kādreiz ir gadījies nakšņot maiznīcā? Īstā un autentiskā, kas, turklāt, joprojām darbojas. 74 istabu Hotel Praktik Bakery (Provença 279, Barcelona, Spain; www.hotelpraktikbakery.com) atrodas Gaudi arhitektūras pērļu piesātinātajā Eixample rajonā un tā koncepta oga ir lobijā esošā Baluard bakery. Atvērtajā virtuvē – gluži kā skatlogā, rosās konditori un viss tās dienas cepums – bagetes, kruasāni utt., sakrauts turpat plauktos. Ir arī kafejnīca, kur to visu nobaudīt – vienalga vai esat īslaicīgs apmeklētājs, vai tikko no savas istabas izlīdis viesnīcas viesis.
Šokolāde ir Barselonas neprāts, katrā ziņā tik daudz bodīšu, kuru izaicinājums ir visradikālākie eksperimenti šokolādes nišā, diezin vai vēl kādā pilsētā atradīsiet. Nesenākais jaunpienācējs ir Chök (Carrer del Carme, 3; www.chokbarcelona.com), kas sevi dēvē par “šokolādes virtuvi”. Veikala interjers ir īstena gardēžu leiputrija, turklāt viss še rodamais – kopumā vismaz 30 dažādu garšu šokolāde, top turpat uz vietas – atklātajā virtuvē. Rosība tajā nerimst ne mirkli, dažbrīd Chök atgādinot īstenu eksperimentālo teātri.