L'Ami Jean
Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES

Ir restorāni, kuros vienreiz pavakariņojot, pēcāk tos atceries uz mūžu. L'Ami Jean ir tieši tāds. Basku – franču bistro mazā Kreisā krasta šķērsielā netālu no Eifeļa torņa. Interjers ir kiča apogeja, nav mainījies kopš 30. gadiem, ik pa mirklim vien spontāni papildinoties – ar fotogrāfijām, plakātiem, draugu zīmējumiem utt. Telpa ir salīdzinoši neliela – galdiņš pie galdiņa, neceriet, ka te iekļūsiet bez iepriekšējas rezervācijas. L'Ami Jean katru vakaru ir pilns līdz pēdējai vietai – jau kopš 2002. gada, kad te saimniekot sāka Stéphane Jégo. Ekscentrisks franču jaunās paaudzes pavārs, kura biogrāfija restorāna mājas lapā sākas ar ierakstu: “1971. gada 22. novembrī Philomène un Georges Jego piedzemdēja monstru vārdā Stéphane Jégo.” Un monstrs viņš ir šī vārda vistiešākajā nozīmē, tikko kāds no viesmīļiem vai pavāra palīgiem ko neizdara pietiekami veikli, atskan aizkaitināta lauvas rēcienam līdzīgs brēciens. Un tā visu vakaru – pa virtuves atvērto logu šovizrāde ir skatītāju acu priekšā. Tā teikt, daļa no kolorīta. Viesmīļi skrien, žonglē ar šķīvjiem – enerģijas stīga gan virtuvē, gan zālē ir nospriegota līdz augšējai robežai, ik pa mirklim eksplodējot sirsnīgos smieklos. Taču neraugoties uz rock'n'roll atmosfēru, patiesībā L'Ami Jean viss ir ļoti nopietni. Stéphane Jégo virtuve ir rustiski pamatīga un vienlaikus radoša, taču neaizraujoties ar pašmērķīgiem eksperimentiem. Viss tiek gatavots no vislabākajiem tirgū rodamajiem ingredientiem, līdz tādam perfekcionismam, ka viesmīlis jums precīzi pateiks gan jēra dzimšanas, gan kaušanas datus, gan arī to, cik dienas lopiņš izturēts. Pieejama gan klasiskā, gan degustācijas ēdienkarte. Pēdējā ir kārdinoša iespēja izbaudīt pavāra meistarību, taču rēķinieties - Stéphane Jégo ir dāsns un degustācijas porcijas ir pamatēdiena lielumā. Turklāt noslēgumā vēl J'Ami Jean slavenais rīsu pudiņš no kura, kā runā, vienreiz nobaudot iestājas atkarība...
Katrā ziņā, ja neesat izsalkuši, esat uz diētas vai veģetārieši, šurp labāk nedoties. Taču tie uz kuriem viss augšminētais neattiecas, J'Ami Jean mēdz atgriezties ik reizi, kad vien nokļūst Parīzē. Kā ceļvedī “Where Chefs Eat” (2013), kur apkopoti pasaules labāko šefpavāru ieteiktie restorāni, par J'Ami Jean izsakās septiņi franču pavāri – šī ir vieta, kuru “mēs gribētu būt atvēruši.”
27 rue Malar
75007 Paris