l'Ambroisie
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES

Parīzes vēsturiskais aristokrātijas centrs, tagad bohēmiskais Le Marais ir arī leģendārā haute cuisine restorāna l'Ambroisie mājvieta. l'Ambroisie majestātiskās pasaules sienas ir ieaustas 17. gadsimta Aubusson gobelēnos, kuros attēlotas gan iespaidīgas karamākslas ainas, gan lauku romantisms dažādu dabas velšu veidolā. Virs melnā un baltā marmora grīdām majestātiski lāsmo zelta lustras, citur tās pludina gaismu caur kristāla bārkstīm un izgaismo okera krāsas samtu, vaskoto parketu un tumšsarkanos vai indigo krāsas Chinoiserie paklājus. Tomēr augstprātība šai visā pārbagātībā nav jūtama, drīzāk pārliecinoša elegance. Ieturēts un klasisks galda klājums ļauj nesasprindzināti uzsākt trīs Michelin zvaigžņu kvalitātes baudījumu, kas pretēji ierastajai restorānu praksei, šeit neparedz laika ierobežojumu. l'Ambroisie baudījums ir dārgs, taču tāda ir izsmalcinātas atmosfēras, nevainojamā servisa un katra kumosa radīto neikdienišķo sajūtu vērtība.
Šajā restorānā pat kumoss maizes ir kā brīnums, kurā uzzied graudu dvēsele, bet sviestā uzdzirkstī piena tīrība. Dienā, kad tur vakariņoju, l'Ambroisie ēdienkartē pulsēja trifeļu medību sezonas azarts. Trifeles visdažādākajās variācijās un kombinācijās ēdienkartē veidoja saspēli ar foie gras, svaigu citronbuti, jūras ķemmītēm, olu, selerijām, puravu..., liekot uzziedēt bagātākajām garšu buķetēm, kādas vien iedomājamas! l'Ambroisie šefpavāru Bernard un Mathieu Pacaud klasiskās, izsmalcinātās virtuves interpretācijā baudījuma vērts ir arī balodis kumīna sēklu kažokā, teļa dziedzeri ar ricotta siera ravioli, vai jūras gaiļa sekstes. Tāpat arī brīnumaini deserti un labākais franču vīns.
9 place des Vosges, 75004
www.ambroisie-paris.com
Foto: foodsnobblog.wordpress.com un l'Ambroisie
03/2012