GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW VEIKALS FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Parīze

Baudītāja ceļvedisCitādi maršrutiFoto galerijasEsenceKultūraKur nakšņotKur paēstKur iepirktiesMaršrutiUrbānā leģendaArhitektūras tūrismsLietas, kas jāizdaraVērts zinātLabākie klubiFilmaVērts izbaudītInsider's view

IZVĒLIES CEĻVEDI

« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

Pieci kolorītākie Parīzes vīna bāri

Jau kopš senseniem laikiem tas ir tikpat klārs kā divreiz divi, ja gribi zināt, kas notiek pilsētā – jādodas uz krogu. Tiesa, globalizācijas apstākļos šai vecajai patiesībai ir virkne apgrūtinājumu, sak, ej nu vienmēr zini, kurš krogs ir īstais, taču savā dziļākajā būtībā – tā joprojām palikusi nemainīga. Un Parīzes vīna bāri tam ir tikai vēl viens apliecinājums! Unikāla, visdažādākos laikus pārdzīvojusi institūcija, kur sānu pie sāna berzējas viss “mūžīgās svētku” pilsētas kolorīts – plebeji un aristokrāti, studenti un “baltās apkaklītes”. Teju katrā rajonā ir savs vīna bārs – piesūcies ar tā garšu un atmosfēru. Savveida centrs un tikšanās vieta. Tiesa, laiks ieviesis savas korekcijas arī vīna bāros. Šodien tie lielākoties vairs nenozīmē vien cinkoto leti, pie kuras no mazām glāzītēm baudīt turpat no mucas ietecināto sarkanvīnu – visbiežāk, no kāda maza, bāra saimnieka īpaši izmeklēta ražotāja, klāt piekožot kādu vieglu uzkodu. Uz mūsdienu Parīzes gastronomijas skatuves vīna bārs apdzīvo telpu starp bāru un restorānu, dažiem no tiem iemantojot arī iecienītu pusdienu un vakariņu vietu statusu. Tā teikt, piedāvājumā ir gan vienkāršas uzkodas, ko baudīt pie vīna, gan trīs ēdienu karte. Vīna bāros bieži saimnieko jauni pavāri, tādējādi ēdienkartei piešķirot vēl papildus atraktivitāti. Turklāt jau pats tās formāts ir pateicīgs eksperimentiem – visbiežāk ēdienkarte ir neliela un tajā tiek izmantotas labākās sezonas sastāvdaļas. Vīna bārs kalpo arī kā nemitīgu eksperimentu laboratorija, vīnzinim un pavāram meklējot interesantākās un perfektākās ēdiena un vīna kombinācijas. Jaunākās paaudzes bāros populāri ir organiskie un dabiskie (bez sulfātu piedevām) vīni, kā arī organiskā virtuve. Taču visīstākā vīna bāru vērtība, protams, ir atmosfēra – absolūti bezrūpīga, atvērta un demokrātiska, vārda vistiešākajā nozīmē radot sajūtu, ka esi nokļuvis pašā brīnišķīgas dienas mutuļa epicentrā. Turklāt to še nespēj sabojāt pat rēķins – pēc maltītes kādā no klasiskiem Parīzes restorāniem jums tas šķitīs pat neticami draudzīgs.

Le Verre Volé, ParīzeLegrand Filles et Fills, ParīzeLe Baron Rouge, ParīzeAu Sauvignon, ParīzeLe Rubis, Parīze